Gouda 2014 / 2017

tumb-pagina

Medio 2013 is het plan opgevat om de Ambachtsschool (rijksmonument) gelegen aan de Graaf Florisweg te Gouda te herontwikkelen van de huidige functie school naar wonen. Inmiddels is het gehele project vergund voor het realiseren van 67 woningen. Bébouw Midreth zal de bouwwerkzaamheden verrichten. De oplevering van de woningen staat gepland medio 2017. Alle woningen zijn verkocht aan een belegger die de woningen zal gaan verhuren.

In 1910 werd de Ambachtsschool voor Gouda en omstreken opgericht. Begin jaren dertig ontwerpt de Haagse architect Jos Duijnstee een nieuwe behuizing voor de school met erfafscheiding en met bijhorende conciërgewoning in de stijl van de nieuwe zakelijkheid. De school verhuist in 1932 naar de Graaf Florisweg 62-64.

Het nagenoeg symmetrische schoolgebouw is vanuit een H-vormige plattegrond opgetrokken en bestaat uit 3 bouwlagen onder samengestelde schilddaken met overstek. De herontwikkeling zal bestaan uit 67 woningen in het schoolgebouw.

De betonnen skeletbouw heeft bakstenen gevels, waarbij zowel het vrije hoge trasraam als de overige delen in Noors verband zijn gemetseld. De schilddaken zijn gedekt met rode, verbeterde Hollandse pannen met op de nok een aantal bakstenen schoorstenen.

De ambachtsschool is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde. De school is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een functie en type school. De school is van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een bouwstijl en –tijd en vanwege de hoofdvorm, de detaillering en materiaalgebruik.

De school heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging- als vrijstaand complex- langs de Graaf Florisweg, de ruimtelijke relatie met de overige complexen aan deze weg en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie van de school met de woning. De school is nagenoeg gaaf in hoofdvorm, detaillering, materiaalgebruik en interieur.

De ambachtsschool aan de Graaf Florisweg 62-64 ligt 1 km ten opzichte van het monumentale centrum ca. 700 meter van stadhuis/ station centraal. De jaren dertig buurt ligt tegen Reeuwijk aan en bestaat voornamelijk uit koopwoningen.
 

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Carlo Andreoli
+31 (0)6 549 64 026
carlo.andreoli@htvv.nl
 


PROJECT FOTO’S